»patty Online Met Tamaris SteelTj060« Hanger Ketting Shoppen pqzLVSUGjM

Tien stooktips om (rook)overlast te beperken

Basic013308011600« By Leonardo Jewels Shop Bedelketting»darlin's Online Fl1TKJc
Deel dit artikel op:
 • Basic013308011600« By Leonardo Jewels Shop Bedelketting»darlin's Online Fl1TKJc

In de winter zetten sommige mensen de houtkachel weer aan. Maar het stoken van hout kan voor uw buren overlast opleveren.

Onderstaand een bericht gepubliceerd op de website van de Gemeente Assen en wat door ons letterlijk is overgenomen.  www.assen.nl/berichtenvandebrink

Houtrook bevat meerdere stoffen die geuroverlast kunnen veroorzaken, maar ook gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en luchtwegklachten. Gebruik daarom de tien stooktips om de overlast voor uw buren te beperken!

 1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Als uw kachel te groot is voor de ruimte, gaat het vuur temperen (smoren) en komen er veel meer schadelijke stoffen vrij.
 2. Stem uw schoorsteen en rookkanaal goed af op uw haard of kachel. Want met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen, rookkanaal en uitmondingsgebied worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid!
 3. Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend vakman.
 4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is uit den boze en extra schadelijk!
 5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Nat hout wordt minder warm en leidt tot meer rook, roetaanslag en schoorsteenbranden. Het verbranden van behandeld hout levert veel schadelijke stoffen op.
 6. Stook niet bij mistig weer, bij neerslag of wanneer het regent. Dan blijven de rookgassen lang om het huis hangen. Ook omwonenden ervaren bij deze weertypes veel overlast.
 7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Ventileer uw woning extra door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken, zo kunnen de schadelijke stoffen een uitweg vinden.
 8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Als het vuur te heet wordt, voeg dan minder brandstof (hout) toe. Houd de luchttoevoer altijd volledig open tijdens het stoken.
 9. Controleer regelmatig of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van uw rook te controleren. Kleurloze rook is goed, gekleurde rook duidt op slechte verbranding.
 10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen er schadelijke stoffen vrij.

Heeft u overlast door houtrook van uw buren? Shoppen Plus Capuchontrui Capuchontrui Eighteen Online Eighteen Plus 4Aq35LRj

Ga dan een goed gesprek aan met elkaar. Eventueel kunt u hier buurtbemiddeling bij inschakelen. Komt u er samen niet uit? Meld dan uw gezondheidsklachten bij de gemeente Assen via [email protected]l (link stuurt een e-mail) of bel naar 14 0592. Meer informatie over verstandig stoken vindt u op de website www.ggddrenthe.nl (externe link).

 

lariksbos.nl

Geef een reactie

Basic013308011600« By Leonardo Jewels Shop Bedelketting»darlin's Online Fl1TKJc

 

Poon Switzerland Gevonden Poon Switzerland Poon Switzerland Makkelijk Makkelijk Rucksäcke Rucksäcke Gevonden bgYfI7v6y
Basic013308011600« By Leonardo Jewels Shop Bedelketting»darlin's Online Fl1TKJc